14.8.08

 










“What Humans Owe to Animals,”

"Είναι κατανοητό πως ο καθένας μας παλεύει με τη συνείδησή του - αλλά μόνο όταν η συνείδηση είναι ξύπνια και ενημερωμένη. Η βιομηχανική κοινωνία που ζούμε κρύβει καλά το βασανισμό των ζώων. Ελάχιστοι άνθρωποι θα έβαζαν μία κότα σε ένα κουτί παπουτσιών και θα την κρατούσαν εκεί για όλη της τη ζωή να παράγει αυγά...Ωστόσο πρακτικά όλοι μας αγοράζουμε τα τακτοποιημένα και πεντακάθαρα αυγά από το σούπερ μάρκετ χωρίς δεύτερη σκέψη...

όλοι όσοι πίνουν γάλα δεν βλέπουν ποτέ τα μοσχαράκια
να απομακρύνονται με τη βία από τη μητέρα τους."


The Economist, “What Humans Owe to Animals,” 8/19/95

απο την foxy vegan

Comments:
Και αν θέλετε τη γνώμη μου,θεωρώ πιο σημαντικό και πιο ηθικό το να μην τρώει κάποιος κρέας και προϊόντα σκλαβωμένων ζώων,από τη φροντίδα σκυλιών και γατιών.
Γιατί τα ζώα που τελικά καταλήγουν στο πιάτο μας,έχουν βασανιστεί τόσο όσο λίγοι σκύλοι και γάτες.Επισηs τα χορτοφάγα ζώα είναι ακόμη πιο «αγνά» ,ας πούμε, η αν θέλετε σκορπούν λιγότερο «πόνο στο χωράφι της γης»(φράση που διάβασα στον φίλο περαστικό και μου άρεσε) από τις γάτες μου πχ,που έχουν κατασπαράξει τα τζιτζίκια και τις πεταλούδες του κήπου μου η απο έναν από τους αδέσποτους σκύλους που ταΐζω ο οποίος έχει την κακή συνήθεια να σκοτώνει τις πάπιες της λίμνης κλπ
 
Αναρωτιέμαι αν τουλάχιστον θα ήταν δυνατή μια ανταποδοτική σχέση με τα ζώα. Δηλ. να παίρναμε από αυτά κάποια πράγματα, αλλά σε ανταπόδοση να τους εξασφαλίζαμε τις ανάγκες τους (τροφή, καταφύγιο, περίθαλψη, ιδανικές συνθήκες διαβίωσης). Για παράδειγμα, αγοράζω βιολογικά προϊόντα γνωρίζοντας ότι αυτό σημαίνει κάποια πράγματα και για τα ζώα. Τα αβγά που αγοράζω γράφουν ρητά στη συσκευασία ότι οι κότες είναι ελευθέρας βοσκής και έχουν ένα ελάχιστο χώρο κάποιων τετραγωνικών μέτρων. Το γάλα που αγοράζω είναι βιολογικό, από ζώα σε μικρές φάρμες που βόσκουν ελεύθερα, σε λιβάδια. Θα μπορούσαμε να παίρνουμε μέρος του γάλακτος μιας αγελάδας και αυτή να θηλάζει και το μικρό της... Αν το κρέας είναι απαραίτητο, σε ένα ποσοστό βεβαίως αυτού που καταναλώνεται σήμερα (κάτι που θα ωφελούσε την υγεία και των κρεατοφάγων), π.χ. ιδιαίτερα για τα παιδιά, θα μπορούσαμε να παρείχαμε σε ανταπόδοση καλές συνθήκες για μεγάλα κοπάδια ζώων, ένα ποσοστό μόνο των οποίων θα θανατώνονταν, ενώ τα υπόλοιπα θα ζούσαν σε συνθήκες που δεν θα μπορούσαν να είχαν μόνα τους μέχρι φυσιολογικού θανάτου (οπότε θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το δέρμα ή τα οστά αν τα απαιτεί η οικονομία για τη διατήρηση του συστήματος). Ξέρω ότι το κόστος θα ήταν μεγαλύτερο, θεωρώ όμως ότι είναι υποχρέωσή μας να το επωμιστούμε και ότι μάλλον θα έπρεπε ο ανθρώπινος πληθυσμός να είναι μικρότερος, για να έχουμε και όλοι αποδεκτές συνθήκες διαβίωσης χωρίς να καταστρέφουμε τον πλανήτη και να καταδυναστεύουμε ή να εξαφανίζουμε τα άλλα πλάσματα. Ελπίζω ότι είναι δυνατή μια σχέση με τα ζώα που θα βασίζεται στην ανταπόδοση, στο σεβασμό και σίγουρα χωρίς την πρόκληση πόνου οποιαδήποτε στιγμή. Βέβαια αναγνωρίζω ότι αυτά προς το παρόν είναι κάπως ουτοπικά καθώς απαιτείται ριζική αλλαγή αντιλήψεων.
 
Μήπως όμως εισάγουμε ενός είδους χριστιανική πλαστική Ηθική προς τα ζώα ενώ τα τελευταία δεν έχουν το "γνώθι σαυτόν";

Μήπως ως απλοί καταναλωτές έχουμε απομακρυνθεί από τον άνθρωπο-τροφοσυλλέκτη και ζώντας στην γυάλα μας, θεωρούμε ως "παρά φύσιν" το μέχρι πρότινος φυσιολογικό;

Φίλε resident, απ'ότι βλέπεις θέτω μόνο ερωτήσεις και ποτέ δεν απαντώ...
Ίσως γιατί είναι πιο εύκολο να θέτεις ερωτήσεις από το να δίνεις απαντήσεις.

doc
 
Γεια σας και συγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.
Φίλε περαστικέ όλα όσα γράφεις ακούγονται πολύ σωστά (βλέπε φαρμες meetrix) αλλά με την καταναλωτική μανία του ανθρώπου για ζωικά προϊόντα ,την έλλειψη ηθικής απέναντι στα ζώα και έλλειψη πληροφόρησης για την διατροφή, είναι ανέφικτα .πρέπει οι άνθρωποι να νιώσουν τον πόνο καταρχήν που καθημερινά επιβάλουν στα ζώα τρώγοντας τα και φυλακίζοντας τα και μετά να γνωρίζουν ότι το κρέας και τα ζωικά προϊόντα στις ποσότητες που καταναλώνονται δεν είναι αναγκαία .αντίθετα βλάπτουν .Μπορεί τα βιολογικά προϊόντα να είναι μια λύση αλλά όχι εντελώς ανώδυνη όπως θα δεις εδώ:(http://animalrightsgr.blogspot.com/2008/04/blog-post_09.html). Πιστεύω η καλύτερη είναι η αποχή.

Φίλε Δημήτρη τα ζώα μπορεί να μην έχουν το "γνώθι σαυτόν" αλλά πονάνε και το πιο ηθικό είναι να απαλύνουμε με όποιον τρόπο μπορούμε τον πόνο τους.
 
Φίλε σου έχω αφιερώσει το τελευταίο μου θέμα!
 
Ευχαριστώ πολύ Δημήτρη! Και αύριο είναι η παγκόσμια ημέρα των ζώων.
Για τους δολοφόνους που σκοτώνουν για χόμπι τι άλλο να πούμε?
Η κίνηση του Βέγγου είναι μια κίνηση απόγνωσης. Κανείς δεν μπορεί να βοηθήσει αρκετά τα ζώα που είναι έρμαια των ανθρώπων. Αν μιλήσεις ευγενικά στους αγριάνθρωπους δεν ακούν ,αν τους μιλήσεις η πράξεις επιθετικά θα ξεσπάσουν μετά σε ότι ζώο βρουν. Τα ζώα δεν έχουν τρόπο προστασίας .Το κυνήγι είναι ανεξέλεγκτο από την φύση του και ο βασανισμός ζώων δύσκολα γίνεται αντιληπτός .
Ο καθένας ας πράξει με την συνείδηση του .Η προσπάθεια είναι να μειωθεί ο πόνος.
Και πάλι σε ευχαριστώ.
 
Καλημέρα είσαι vegeterian?

Εγώ όχι και μου αρέσει πολύ το κρέας...

"Αν μιλήσεις ευγενικά στους αγριάνθρωπους δεν ακούν ,αν τους μιλήσεις η πράξεις επιθετικά θα ξεσπάσουν μετά σε ότι ζώο βρουν"
αγριάνθρωπους? Αν εννοείς τους οδηγούς (όταν είμαι πεζός) είναι ΒΡΙΣΤΟΥΣ! Βρίσε τους ταλιμπάν!

Σήμερα πριν από λίγο μου έφαγε την προτεραιότητα ένας τέτοιος υπάνθρωπος και τον έβρισα. Σταμάτησε για λίγο να τσαμπουκαλευτεί αλλά δυστυχώς έφυγε. Ως γνωστόν οι Έλληνες είναι πολύ γεναίοι στο στόμα αλλά όταν είναι η ώρα να κάνουν πράξη τα λεγόμενα τους γίνονται κότες...
 
Καλημέρα Γιάννη! Ναι,από συμπόνια δεν τρώγω τα ζώα και τα προϊόντα τους.

Εννοούσα ότι αν βρίσεις κάποιον που κακοποίει ένα ζώο,αργότερα από αντίδραση θα το επαναλάβει με τον χειρότερο τρόπο.Δεν μπορεί κανένας να τον ελέγξει.
Για τους υπόλοιπους αγριάνθρωπους πολύ καλά κάνεις, το ίδιο κάνω και γω.Δεν έχω καμία ιδιαίτερη εκτίμηση για το ανθρώπινο γένος και έτσι δεν θα λυπηθώ αν τσακίσω κανέναν από δαύτους στο ξύλο.Δεν καταλαβαίνουν αλλιώς.
 
Ο λόγος που έγινα δυνατός από μικρή ηλικία ήταν η αγάπη μου για τα ζώα (νόμιζα ότι μπορούσα να τα προστατεύσω)και το μίσος μου για τους ανθρώπους που τα κακοποιούν(νόμιζα ότι μπορούσα να τους καταστρέψω).
 
Να μιλήσω τώρα ή να μην μιλήσω αγαπητέ μου Ρέζιντεντ εγώ που αγαπώ τα ζώα αλλά τρώω κρέας η άθλια!

Για πια βιολογικά προϊόντα μιλάμε εν Ελλάδι?
Σίγουρα ελευθέρας βοσκής οι κότες σε χώρους 5 επί 5 και τρεφόμενες με ψαροάλευρα.Αγοράστε λοιπόν τα ακριβά βιολογικά αυγά τους!
Βιολογικό γάλα? Να τραβήξω τις κοτσίδες μου?
Αν κάποιος παραγωγός λειτουργούσε έτσι θα έχανε και τα βρακιά του.Και το μοσχαράκι παίρνουν όταν γεννηθεί και το ταΐζουν σκόνη γάλα(απο το εμπόριο)και η γελάδα αρμέγεται κανονικά σαν να μην γέννησε καν.Και στους 10 μήνες της τραβάνε και μια τεχνητή γονιμοποίηση για να ξαναγγεννήσει διότι ανευ αυτου γιοκ γάλα!Απλά όταν μιλάνε για βιολογικά προιόντα μιλάνε για τις τροφές που ταίζουν τα ζώα(ενσυρώματα καλαμποκιού,τριφύλλια,σόγια κλπ. αλλά ποιός τα ελέγχει αυτά όταν όλοι οι κρατικοί κτηνίατροι λαδώνονται?)
Και για τα ζαρζαβατικά τα σε διπλή τιμή πουλημένα βιολογικά, εμένα δεν με πείθει κανένας πως είναι χωρίς φωσφορικά και ανόργανα λιπάσματα,χωρίς ψεκασμούς με παραθείο που απαγορεύτηκε στην Ευρώπη αλλά στην Ελλάδα έρχεται λάθρα από την Τουρκία.
Ας μην γινόμαστε λοιπόν ακραίοι.
Ας παίρνουμε ισα-ισα αυτό που μας χρειάζεται για να τραφούμε μόνο.Είμαστε ενιαίοι κρίκοι μιας αλυσίδας στο οικοσύστημα.Το λιοντάρι τρώει την γαζέλα και το μεγάλο ψάρι το μικρό.
Ο βάτραχος τα κουνούπια και ο σκαντζόχοιρος τα φίδια.
Τα οικόσιτα περιμένουν να τα ταΐσουμε εμείς και μετά...να τα φάμε!
Αυτή είναι η πορεία μας...
Δεν θα μιλήσω για γάτες και σκύλους τώρα...μια άλλη φορά θα σου πω γιατί ο σκύλος σκοτώνει τις πάπιες στην λίμνη
Την καληνύχτα μου σε όλους

(Παρεπιπτόντως μεγάλωσα σε χωριό και ανάμεσα σε κάθε είδος ζώου)
 
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
 
Καλημέρα φίλη Παναγιώτα. Για τα βιολογικά έχεις δίκιο.
Όμως για τα υπόλοιπα έχω τις αντιρρήσεις μου.Τα ζώα που τρώμε δεν είναι οικόσιτα με την έννοια του ορου.Δεν είναι ο κόκορας που έχουν στις αυλές των χωρίων και τα μοσχάρια που τρέχουν στα πράσινα λιβάδια.Και ετσι να ήταν δεν υπάρχει λόγος να τα σκοτώσουμε όπως δεν θα σκοτώναμε τις γάτες μας αν μας έλεγαν ότι είναι νόστιμες και θρεπτικές.Αντε να του παίρναμε τα αυγά και το γάλα. Είναι ζώα που αφού πέρασαν την χειρότερη ζωή που μπορεί να φανταστείς μετά σφαχτήκαν για να γίνουν ένα αξιοθρήνητο και άχρηστο θα έλεγα γεύμα.Αυτο είναι πράγματι ακραίο.
Διαφέρουμε μάλλον πρέπει να διαφέρουμε από τα σαρκοφάγα ζώα στο ότι έχουμε το μυαλό και τα αισθήματα να μειώσουμε τον πόνο και ότι έχουμε και άλλες επιλογές τροφής .Εμείς μπορούμε να αποφύγουμε να βασανίζουμε και να σκοτώνουμε αθώα πλάσματα για να ευχαριστήσουμε τον ουρανίσκο μας .
Αγαπητή Παναγιώτα δεν χρειάζεται να διαιωνίζουμε αυτή την απάνθρωπη διαδικασία.
Συγχαίρω αυτούς που το κατάλαβαν, ένιωσαν και τελικά κατάφεραν να μην τρώνε σάρκες ζώων και τα προϊόντα τους και είναι και για το μοναδικό που συγχαίρω τον εαυτό μου.
 
Παρεπιπτόντως είχα πάππου με αποκλειστικό επάγγελμα για όλη του την ζωή τη κτηνοτροφία και πατέρα που έγινε σε μεγάλη ηλικία κτηνοτρόφος ο οποίος έχει πάπιες και κότες εντελώς ελεύθερες σε μεγάλο κτήμα και όλες πεθαίνουν από φυσικά αίτια. Δεν τις σφάζει ποτέ.
Μεγάλωσα κυριολεκτικά μέσα στα ζώα.
Εχω ταισει αγελαδεs και γουρουνια,κουνελια και γαλοπουλεs...
 
Δημοσίευση σχολίου



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?