12.3.09

 

Τα ζώα μας… νεκρά

Tης Δωρας Αντωνιου

Aν πάρουμε κατά γράμμα τη ρήση του Γκάντι, σύμφωνα με την οποία από τη συμπεριφορά μας στα ζώα κρίνεται ο πολιτισμός μας, τότε τα όσα ήρθαν στην επικαιρότητα τις τελευταίες ημέρες δεν κολακεύουν ιδιαίτερα τη χώρα μας, που αρέσκεται να προβάλλεται ως λίκνο του πολιτισμού. Μια νεαρή αρκούδα βρέθηκε νεκρή μέσα στο προστατευόμενο εθνικό πάρκο της Βόρειας Πίνδου. Το «προστατευόμενο» στον τίτλο του πάρκου δεν ήταν αρκετό για να εμποδίσει τους πυροβολισμούς, που προκάλεσαν το διαμπερές θανατηφόρο τραύμα στο άτυχο ζώο. Στις Αλυκές Μεσολογγίου, περιοχή όπου απαγορεύεται η πρόσβαση στο κοινό, όχι ένα και δύο, αλλά δεκαπέντε φλαμίγκο σκοτώθηκαν από λαθροκυνηγούς. Η αρκούδα και τα φλαμίγκο, προφανώς, δεν γνώριζαν ότι βρίσκονται σε περιοχές όπου απαγορεύεται το κυνήγι. Βρέθηκαν εκεί, διότι οι περιοχές αυτές στοιχειωδώς πληρούν τις προϋποθέσεις για να καλύψουν τις ανάγκες αυτού που αρεσκόμαστε να ονομάζουμε «άγρια ζωή». Η ανθρώπινη δραστηριότητα περιόρισε κατά πολύ τα μέρη όπου μπορούν άγρια ζώα και πτηνά να ζήσουν. Αμεση συνέπεια ήταν η δραστική μείωση των πληθυσμών τους. Οι προστατευόμενες περιοχές δεν αποτελούν ελληνική πατέντα. Διεθνώς υιοθετήθηκε η πρακτική καθορισμού συγκεκριμένων ζωνών, όπου η φύση παραμένει κατά το δυνατόν μακριά από ανθρώπινες παρεμβάσεις. Στις περιοχές αυτές «εξορίστηκαν» ζώα, για τα οποία η συνύπαρξη με τον άνθρωπο αποδείχθηκε μοιραία. Βεβαίως, η ύπαρξη των προστατευόμενων περιοχών προϋποθέτει ένα βασικό χαρακτηριστικό: τον σεβασμό τους από τους ανθρώπους. Δεν αρκεί να «βαφτίσουμε» τη Βόρεια Πίνδο εθνικό πάρκο ούτε τις Αλυκές ζώνη απαγορευμένη για το κοινό. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά έναντι εκείνων που δεν εννοούν να τα σεβαστούν από μόνοι τους. Η έλλειψη παραδειγματικής τιμωρίας σε κάποια από τις –δυστυχώς– πολλές ανάλογες περιπτώσεις του παρελθόντος δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για εντοπισμό και τιμωρία των δραστών τώρα.

Δυστυχώς, η αρκούδα και τα φλαμίγκο επέλεξαν να εγκατασταθούν και σε περιοχές που δεν είναι τουριστικές. Γιατί ο τουρισμός, ή μάλλον ο φόβος απώλειας τουριστικών εσόδων, θα μπορούσε να τα προστατέψει. Αυτό δείχνει ένα άλλο περιστατικό, από την Κεφαλονιά αυτή τη φορά. Εκεί, τα αδέσποτα στην περιοχή του δήμου Ελειού έπεσαν θύματα ασυνείδητων, που «έσπειραν» φόλες για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες. Η κοινότητα Βρετανών, που ζουν μόνιμα στο νησί, αποφάσισε να αντιδράσει δυναμικά. Απείλησαν ότι θα ενημερώσουν για το θέμα το BBC και ότι θα απευθύνουν έκκληση προς τους συμπατριώτες τους να μην επιλέξουν το συγκεκριμένο νησί για τις διακοπές τους. Η απειλή διεθνούς κατακραυγής και μείωσης του τουριστικού εισοδήματος μπορεί να «συγκινήσει» την τοπική κοινωνία περισσότερο από μερικά νεκρά αδέσποτα. Οι Βρετανοί που εξαγριώθηκαν με τη βαρβαρότητα και αντέδρασαν, φαίνεται ότι έχουν πλέον καλύψει την απόσταση που μας χώριζε από τότε που εμείς «χτίζαμε Παρθενώνες» και, κρίνοντας από τη συμπεριφορά τους απέναντι στα ζώα ως μέτρο πολιτισμού, μας έχουν ξεπεράσει αρκετά.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 12/3/2009

Comments:
Με κάτι τέτοια γίνομαι και εγώ μισάνθρωπος, όχι ότι ήθελα και πολύ.
 
Καλημέρα Περαστικε!Για να σιγουρέψουμε τον μισανθρωπισμο διάβασε και τα παρακάτω που είδα με τα μάτια μου:το πρωί της παρασκευής καθώς γυρνούσα από ένα τυπικό έλεγχο στην πρωινή μου δουλειά στη μέση ενός κατοικημένου χωρίου και ανάμεσα σε δεκάδες σπίτια, κυριολεκτικά έξω από τις πόρτες τους, αντίκρισα αίμα στην άσφαλτο. θυμήθηκα ότι σε εκείνο το σημείο σύχναζαν 1 η 2 σκυλιά αδέσποτα. Σκέφτηκα ότι κάποιο αυτοκίνητο χτύπησε (σίγουρα από την λίμνη αίματος που είδα) θανατηφόρα κάποιο από τα σκυλιά. Από περιέργεια κατέβηκα από το αυτοκίνητο και στο σημείο εκείνο ήταν 3 φυσίγγια κυνηγητικού όπλου διαμετρήματος 12, δηλαδή του μεγαλύτερου και πιο ισχυρού που υπάρχει και ο σκύλος πετάμενος στον διπλανό κάδο κουρελιασμένος από τα σκαγια.Εξω ΑΚΡΙΒΩΣ από τις πόρτες των σπιτιών! Θόρυβος του συγκεκριμένου όπλου ξυπνά και πεθαμένο.
Άκου και το άλλο για να δεις ότι το ανθρώπινο γένος δεν βάζει μυαλό.
Αν θυμάσαι εδώ και δυο περίπου χρόνια είχα πάρει ένα σκύλο που ήταν μόνιμα δεμένος για περισσότερο από 10 χρόνια κάτω από μια ελιά ,με σχοινί για περιλαίμιο και ένα βαρέλι για καλυβι.Την ιδια παρασκευή σε άλλο χωριό συναντώ τον βοσκό που είχε εκείνο το σκύλο δεμένο και τον ρωτώ χαριτολογώντας αν έχει άλλο σκυλο.και μου λέει πως βρήκε έναν πριν λίγους μήνες και τον λυπήθηκε και τον έδεσε και αυτόν με σχοινί αλλά αυτή τη φορά χωρις βαρελι,χωρις καλύβι χωρίς τίποτα. Πέρασαν από πάνω του όλα τα κρύα ολες οι βροχές όλος ο χειμωνας.γι αυτόν κατι ίσως θα κάνω, αλλά σκέψου ότι τότε του πήρα τον σκύλο σαν μια συμβολική κίνηση μήπως και καταλαβει,αλλα που.Βλεπω και άλλα καθημερινά σχεδόν, στα χωριά αλλά τι να λέω τώρα.
Καταλήγοντας ,η ανθρώπινη ράτσα θέλει μόνιμη στείρωση να μην διαιωνιστεί το είδος(πλάκα κάνω αλλά ώρες ώρες…), η χώρα μας είναι μια απολίτιστη χώρα και μετά τα γεγονότα του Δεκεμβρίου μια επικίνδυνη χωρα,και η επαρχία φανερώνει ολη την σκληρότητα απέναντι στα ζωα. Απογοητευμένος γι άλλη μια φορά και προτρέποντας αν μπορούσα τους τουρίστες να μην πατήσουν το πόδι τους σε αυτή την άθλια χωρά των κουκουλοφόρων επαναστατών ,των ασύδοτων κυνηγών των χριστιανοπληκτων και των βασανιστών ζώων, καλημερίζω και πάλι.
 
Η ιστορία του προηγούμενου σκύλου σε 3 συνέχειες

http://the-resident.blogspot.com/2006_07_01_archive.html

http://the-resident.blogspot.com/2006_09_01_archive.html

http://the-resident.blogspot.com/2008_01_01_archive.html
 
Mου έκανες πάλι την καρδιά σφουγγαρόπανο αγαπητέ ρεζιντεντ.
Είμαι που είμαι σε μια περίεργη συναισθηματική αναστάτωση γιατί ετοιμάζομαι πάλι να αλλάξω Πατρίδα και ο ψυχικός μου κόσμος χτυπάει κόκκινο (ευτυχως θα πάω σε μια χώρα που σέβεται τα ζώα)δεν ξέρω τι να πω για την Ελλάδα πια...
Ισως καλύτερα που πήρα την απόφαση να φύγω...
Δεν τα αντέχω αυτά πια όπως και άλλα πολλά που συμβαίνουν εδώ.
Ισως εκεί να μπορώ να προσφέρω περισσότερα από ότι εδώ προσπάθησα όταν δόθηκαν τα πακέτα Ντελορ για τα αδέσποτα ,και με δικό μου κτήμα και μελέτη 250.000 δραχμες τότε με έστελναν από τον Αννα στον Καιάφα για να μου πούνε στο τέλος "μην τα ψάχνεις άλλο κυρία μου!Τον μπελά σου θέλεις?"
Εμ... η μαλάκω? και δεν τα έδινα αυτά τα 250.000 σε τροφές και εμβόλια?
Με πονάει το θέμα...με πονάει πολύ....
Ακόμα!
 
Σε καταλαβαίνω φίλη Παναγιώτα.Καλύτερα να φύγεις από αυτόν τον τοπο.Δεν είναι για ανθρώπους με τέτοιου είδους ευαισθησίες.Αν φύγεις καλό ταξίδι να έχεις και ελπίζω να βρεις λίγη γαλήνη εκεί.
 
Ναι αγαπητέ μου Ρεζιντεντ, δεν αντέχω άλλο εδώ...
Φευγω τελικα στα τέλη Απριλίου εως αρχες του Μαη.
Τουλάχιστον στην χώρα που θα πάω δεν θα βλέπω πεθαμένα ζώα στους δρόμους!
Η βασίλισσα εκεί έχει θεσπίσει αυστηρότατους νόμους για τα ζώα...
Μεχρι και 20 χρόνια για κακοποίηση... (ετσι μου είπαν)
 
Να παs και να μαs γραφειs τιs εντυπωσειs σου.
 
μου αρέσει που λέμε ως άνθρωποι που υποτίθεται ότι είμαστε,ότι είμαστε πολύ ζώα...Λάθος ο χαρακτηρισμός.Τα ζώα είναι που μπορούν να μας διδάξουν την αγάπη,την αφοσίωση,την αυτοθυσία,την ανθρωπιά...
 
Ποσό λίγο ζώα είμαστε εμείς οι άνθρωποι.
 
Δημοσίευση σχολίου



<< Home

This page is powered by Blogger. Isn't yours?